IZ LJUBLJANE … V SVET

piše in fotka Matej Podgoršek

Bolgarija: Sofia (fotozgodba, 1. del)

Torek, Maj 6, 2008

Sofia, bolgarska prestolnica, ima skoraj milijon in pol prebivalcev in več kot 2.000 letno zgodovino od katere pa je ostalo bore malo. Ostankov antične tračanske Serdice je le nekaj malega na eni od postaj podzemne železnice, podobno je s stavbami iz obdobja Bizanca (izjema je dobro ohranjena cerkev Svetega Georgija iz 4. stoletja, ki je ena najstarejših krščanskih cerkva na svetu). Sledilo je obdobje srednjeveške prve bolgarske države, ko Sofia ni bila glavno mesto. V času Otomanskega cesarstva so se nad mestom dvigali minareti. Ključno je bilo leto 1878, ko je bila v rusko-turški vojni Bolgarija osvobojena. Današnje mesto (arhitektura) je v veliki meri odraz zadnjih 120 let. Začela se je gradnja “nove” Sofije pod močnim vplivom Rusije (socialističnega klasicizma), zrasle so cerkve v čast Rusom, mogočni objekti komunistične partije, spomeniki Carju Osvoboditelju … po drugi svetovni vojni pa blokovske soseske, industrijski obrati. Moderne zgradbe, nakupovalna središča in zastekljene stolnice so redke in nekaj čisto novega.

Katedrala Aleksandra Nevskega, zgrajena v začetku 20. stoletja v spomin na 200.000 padlih ruskih vojakov v rusko-turški vojni, je največja znamenitost mesta).

Ruska cerkev Svetega Nikolaja, še eden od spomenikov osvoboditve Bolgarije izpod Turčije konec 19. stoletja (ko so v mestu porušili večino mošej).

Largo, območje s stavbami zgrajenimi v t.i. socialističnem klasicizmu (danes večinoma parlamentarne stavbe, precedniška palača, luksuzni hoteli).

Predsedniška palača.

Ljudsko gledališče Ivana Vazova iz leta 1907.

Stadion Vasil Nevski (reprezentančni in kluba Levski). Zagorka je bolgarsko pivo.

Sofijski tramvaj. Imajo pa tudi podzemno železnico (jo dograjujejo).

Pogled na center Sofije iz enega od hotelov.

Blokovske soseske na obrobju Sofie.

Državna palača kulture (največji prireditveno-kongresni center v jugovzhodni Evropi), eden prvih objektov Sofije 21. stoletja.

Nad mestom se dvoguje preko 2.000 metrov visoka gora Vitosha (“sofijska Šmarna gora”), je priljubljena izletniška točka meščanov. Tik pod vrhom je t.i. Kamnita reka.

MATEj

 • Share/Bookmark
 

Avtor MATEj, zapisano Torek, Maj 6, 2008 ob 15:38 pod Bolgarija, Fotografija, Potovanja, Svet. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

3 odgovorov na “Bolgarija: Sofia (fotozgodba, 1. del)”
 1. Bolgarija : Povejmo.si - Četrtek, Oktober 20, 2011 ob 00:13

  [...] sem že napisala sva si najprej pogledala Sofijo, ki je glavno mesto Bolgarije s skoraj 2 miljona prebivalcev. Eden od ključnih zgodovinskih [...]

 2. IZ LJUBLJANE … V SVET » Bolgarija: Veliko Tarnovo, Črno morje in samostan Rila (fotozgodba, 2. del) - Sreda, November 9, 2011 ob 09:57

  [...] Bolgarija: Sofia (fotozgodba, 1. del) [...]

 3. Slavena - Petek, Marec 23, 2012 ob 17:48

  Svetega Georgija iz 4. stoletja To ni pravo reče se Sveta Sofia popravi bojo ti se smejali

Na vrh

Komentiraj
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Večja pisava Manjša pisava
 • Twitter @MatejPod

 • Zadnje objave

 • Zadnji komentarji

 • Arhiv

 • Berem