IZ LJUBLJANE … V SVET

piše in fotka Matej Podgoršek

The Event – nova serija, ki s pilotom še ni “ujela” vseh nas, ki smo po koncu serij 24, Lost, Prison Break in FlashForward ostali na suhem

Sreda, September 22, 2010

V Ameriki se je ta teden začela nova sezona serij in torej čas, ko je 24 ur dolg dan prekratek. Castle, Fringe, NCIS, NCIS:LA, Glee, Lie to me, Good GuysAmazing Race so že preverjene serije, brez katerih dan po predvajanju v Ameriki pri meni ne gre. Na serije House, Chuck, CSI-je pa počakam leto ali dve, da pridejo na naše televizijske kanale. Vsako leto se zgodi tudi nekaj pilotov novih serij, katere letos še posebej težko pričakujem, saj sem v zadnjih dveh letih ostal brez nekaj fantastičnih serij: 24, Prison Break, Lost in FlashForward. Glede na trailerje se mi zdi ponudba novih serij letos zelo šibka, še posebej tovrstnih v stilu pravkar omenjene četverice. Edini, ki bi lahko ujela (pritegnila) nas fene predvsem 24-ja, je The Event. To je torej zapis o,  žal, predvsem minusih pilota.

Imel sem visoka pričakovanja, zato sem malo razočaran, tako kot tudi ameriški gledalci. Zagotovo pa serije še nisem odpisal. Ima svojo skrivnost, napetost, zaplet … pač nekaj od tistega, kar mora imeti, da te pritegne. Čeprav je imel pilot dobrih 11 milijonov gledalcev, se za zdaj bojim, da bi znala iti serija po poti FF. Zanimivo pri seriji je, da vam niti po ogledu pilota v nekaj stavkih ne znam opisati, zakaj pri seriji sploh gre. Boste pač morali pilot pogledati tudi sami. Kaj so torej minusi:

 • v prvih 20 minutah je zgodba preskakovala naprej in nazaj skoraj vsako minuto in zato ji je bilo zelo težko slediti (to je ponavadi tisti čas, ko v prvi vrsti spoznavaš junake, a jih tukaj niti nisi mogel, ker si se lovil pri zgodbi) – eden od ameriških komentatorjem je zapisal: “It’s too bad the producers of The Event forgot that a decent proption of the American audience are too retarded to handle a bit of non-linear storytelling.” Druga polovica pilota je sicer kar se tega tiče boljša in proti koncu počasi ugotoviš, zakaj se gre (no potem te zadnji kader šokira in ti spet ni nič jasno, kaj se dogaja – a to te prisili, da boš pogledal naslednjo epizodo);

 • tempo oziroma akcija preveč pada: določeni kadri so bili super, spet drugi dolgočasni (križarjenje, pa debata pri predsedniku) – tovrstne serije rabijo tempo, kot ga je imel od prve do zadnje minute 24; prav prepočasno dogajanje oz. padanje tempa je pokopalo FF;

 • in tretja stvar: karakterji – ta hip se spomnim le ime predsednika, o ostalih junakih ne vem popolnoma nič in to ni dobro, saj so zanimivi karakterji tako pomembni kot sama zgodba (za primerjavo: Lost so gor držali prav karakterji, 24 je sicer temeljil na zgodbi in tempu, a karakterji so prve tri sezone naredili za legendarne) – ponavlja se FF: odličen casting, karakterji pa za zdaj nepopisan list (za Ljubljančana Željka Ivaneka se vsi strinjamo, da je odličen, a tistih nekaj minut, kot je bil v pilotu, ni pustil prav nobenega vtisa).

Toliko z moje strani po piloti The Event. Druga nova serija, ki ji bom dal priložnost, je Hawaii Five-O.

MATEj

 • Share/Bookmark
 

Avtor MATEj, zapisano Sreda, September 22, 2010 ob 10:34 pod Film/Serija/Mediji. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

En odgovor na “The Event – nova serija, ki s pilotom še ni “ujela” vseh nas, ki smo po koncu serij 24, Lost, Prison Break in FlashForward ostali na suhem”
 1. mojcas - Četrtek, September 23, 2010 ob 12:35

  Gledala sem pilota in me niso prepričali, dejansko izpade kot fusion nekih minulih serij. Tudi jaz bom dala seriji še eno priložnost, a dvomim, da se bo razvijala tako, da bi me pritegnila do konca.

Na vrh

Komentiraj
Večja pisava Manjša pisava
 • Twitter @MatejPod

 • Zadnje objave

 • Zadnji komentarji

 • Arhiv

 • Berem