IZ LJUBLJANE … V SVET

piše in fotka Matej Podgoršek

pohod na Roblek in Begunjščico (galerija)

Torek, Avgust 16, 2011

Minuli četrtek je bil kot nalašč za hribe - po dežju, krasno sončno, brez oblačka, idealno za fotografiranje … Izbral sem svojo najzahtevnejšo destinacijo doslej – vsaj kar se tiče višinske razlike. Destinacija: Begunjščica. Med najlažje dostopnimi dvatisočaki pri nas. Izhodišče: Dom v Dragi (689 m. n. v.). Vmesni cilj: Roblekov dom na Begunjščici (1.657 m. n. v.). Cilj: Veliki vrh na Begunjščici (2.060 m. n. v.). Torej približno 1.400 višinske razlike, kar za moja pljuča in  slabo kondicijo ni mačji kašelj. Prvi del je bil res nekoliko strmejši, kasneje pa tura ni bila prenaporna, le v zaključnem delu je bilo treba malo paziti na korak – tako da je ta pohod primeren tudi za tiste, ki bolj poredko obiskujete hribe (vsaj del do Robleka). Vsi napori pa so brez dvoma poplačani z enimi najlepših razgledov pri nas.

Dan prej sem za ogrevanje naredil krajši sprehod po Krvavcu. V četrtek pa navsezgodaj iz Ljubljane do Begunj. Iz vasi Avsenikov in Elana se zapeljete v dolino Draga. Avto je najbolje pustiti kakšnih 100 metrov naprej od Doma v Dragi, kjer se tudi končna asfaltirana cesta. Marsikdo se pelje po gozdi cesti še naprej, sam pa ne vidim smisla, da bi rinil z avtom po makadamu (cesta je ponekod slaba, ozka – če ti nasproti pripelje kak tovornjak, ki prevaža les, bi znala biti kar težava). Torej v Dragi pot pod noge! Sam sem sledil kar oznakam za glavno pod na Roblek. Najprej nekaj časa po omenjeni gozdi cesti, nato pa pot zavije navkreber v gozd. Ta odsek je še najstrmejši. Po približno uri hoje dosežemo planino Planinica, še 10 minut naprej pa je Polška planina. Smo na pol poti do Robleka. Od Polške planine pot poteka cik cik na pobočje, tako da ni zahtevna in v naslednji uri se dvignemo na 1.657 m. n. v. “Še dobro, da je deževalo, sicer bi se kadilo za nami,” je v šali dejal gospod iz večje skupine, ki sem jo prehitel sredi tega dela poti.

Po dveh urah in 15 minutah sem tako dosegel Roblek, kjer se odpre čudovit razgled na Bled, Dobrave, na Julijske Alpe s Triglavom, pa na sosednji Stol! Malo počitka, okrepčitev sledi kasneje! Nismo še na vrhu. Tretji del poti vodi po grebenu Begunjščice od Robleka pa do najvišje točke Velikega vrha. Ves čas se odpirajo neverjetni razgledi, tako da, če imate s seboj fotoaparat kratkih fotopostankov ne bo manjkalo. Ker je pot ozka in gre prečno na strmo pobočje, je kar treba paziti na korak. Razen zadnjega odseka ni prestrma (morda je spust celo nekoliko zahtevnejši). Po uri in 15 sem bil na vrhu (če ne fotografirate, boste še nekoliko prej). Vau! Ne le Triglav, Bled in Stol, zdaj se vam odpira še pogled proti Vrtači, pa navzdol na Zelenico, proti Celovški kotlini, najprej po Karavankah v smeri Kamniških Alp, v daljavi se je videl celo Snežnik. Uživajte v razgledu! Nato sem naredil še nekaj korakov naprej po grebenu Begunjščice, da bi od blizu fotografiral ovce, ki se pasejo na travnatem pobočju grebena.

Sledil je še spust z gore. Kar po isti poti. Bližina Lesc omogoča tudi opazovanje jadralnih letal, ki je minuli četrtek ni manjkalo. In seveda ni obiska gora brez domače hrane v eni od gorskih koč. V tem primeru na Robleku. Razgled brez primere (zadnja fotografija), kajne?

MATEj

 • Share/Bookmark
 

Avtor MATEj, zapisano Torek, Avgust 16, 2011 ob 14:18 pod Fotografija, Hribi, Slovenija. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

7 odgovorov na “pohod na Roblek in Begunjščico (galerija)”
 1. fuga - Torek, Avgust 16, 2011 ob 20:15

  Ja, nas dva tudi v četrtek. Potem pa na Zelenico dol. Roblek je zelo prijetna “destinacija”.

 2. ivo - Torek, Avgust 16, 2011 ob 20:23

  kako pa kaj G A D I na robleku in begunjščici .

 3. MATEj - Sreda, Avgust 17, 2011 ob 08:01

  A so? Jaz nisem videl nobenega.

 4. Nick - Petek, Avgust 19, 2011 ob 19:30

  mislim, saj je čudno …

  … pred leti na roblek sem odšel in ljubco s sabo vzel

  ampak res

  lepe fotke, ziher je bilo lepo ;)

 5. IZ LJUBLJANE … V SVET » pohod iz Kamniške Bistrice na Kamniško sedlo (galerija) - Četrtek, September 15, 2011 ob 11:31

  [...] tisti, ki nismo v optimalni formi kar pošteno sopihamo (tura me je denimo mnogo bolj utrudila kot vzpon na Begunjščico – pa sem na slednjo naredil še dobrih 100 metrov več višinske razlike). Mnogi se od doma v [...]

 6. Maja - Petek, Avgust 17, 2012 ob 13:36

  Matej, zelo lepe slike. Jaz obožujem hribe. Žal se je velikokrat potrebno prilagoditi najmlajšim zato tudi s sinom večkrat odideva na planino Planinca mimo katere si šel tudi ti. Žal mi je, ker je nisi bolj opisal, saj je čudovita – skoraj pravljična. Vsekakor je to manjša, jutranja turica. S sinom se tja odpraviva na zajtrk. Ni lepšega kot sveže poletno jutro, ki ga začneš s kislim mlekom in kosom kruha. Juhej!

 7. IZ LJUBLJANE … V SVET » Jesenski vzpon z Ljubelja prek Prevale na Roblek s spustom na Zelenico (galerija) - Petek, November 29, 2013 ob 11:07

  [...] Na Roblek in Begunjščico najpogosteje krenemo iz doline Draga, a pravzaprav je vzpon z Ljubelja še lepši. Morda sicer nekoliko daljši, a zato manj zahteven, predvsem pa čudovit razgledni. Sprva je nekaj izpostavljenih odsekov, za Bornov predor pa prav pride svetilka, nato pa sledi čisti užitek. Po slabi uri in pol smo na planini Prevala. Do koče na Robleku sledi še uro in pol hoje po južnem pobočju Begunjščice (pot se blago vzpenja). Do vrha Begunjščice pa je od koče še dobra ura. Razgledi: Košuta, Dobrča, Stol, Vrtača, Triglav z Julijci … Lahko se vrnemo po isti poti, če pa za spust izberemo severno pobočje Begunjščice (smer Zelenica) in tako naredimo celodnevno krožno turo, se je treba zavedati, da nas čaka strmejši teren, prečenje melišč, nekaj klinov in v jesenskem času ponekod spolzek, pomrznjen teren. [...]

Na vrh

Komentiraj
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Večja pisava Manjša pisava
 • Twitter @MatejPod

 • Zadnje objave

 • Zadnji komentarji

 • Arhiv

 • Berem