IZ LJUBLJANE … V SVET

piše in fotka Matej Podgoršek

pohod iz Kamniške Bistrice na Kamniško sedlo – z razgledom na Logarsko dolino (galerija)

Četrtek, September 15, 2011

Pravijo, da je tura lahka, jaz rečem, da je kar naporna. Iz Kamniške Bistrice (600 m. n. v.) na Kamniško sedlo (1.903 m. n. v.). Gre za množično obiskano destinacijo v Kamniško-Savinjskih Alpah. Dobra obutev, pijača, dobra volja in dovoljšnja kondicija in gremo na pot! Teren ni nevaren ali zahteven, je pa prvi in zadnji odsek kar pošteno strm, tako da tisti, ki nismo v optimalni formi kar pošteno sopihamo (tura me je denimo mnogo bolj utrudila kot vzpon na Begunjščico – pa sem na slednjo naredil še dobrih 100 metrov več višinske razlike). Mnogi se od doma v Kamniški Bistrici zapeljejo po gozdi cesti do Jermance, a to je prepovedano! Pravi hribolazec avto pusti na parkirišču pred izvirom Kamniške bistrice in nekaj 100 metrov naprej zagrize v klanec. Ta se do tovorne žičnice, mimo tokrat suhe struge Sedelščaka strmo vzpenja. Srednji del poti proti Repovem kotu je manj strm, tu se poti pridruži še pot z Jermance. Kakšnih 100 višinskim metrov pred pastirsko kočo (1.400 m. n. v.)  se teren spet začne strmo vzpenjati. Pri pastirski koči si privoščimo nekaj več počitka. Sledi nekaj 100 metrov položnejšega dela poti, nato pa veliki finale: cilj je na vidiku, po cik-cak speljanih poteh pa moramo premagati še slabih 500 metrov višinske razlike strmega terena. Po slabih treh urah (v dolini piše, da je za pot potrebno 3 ure in 45 minut) sem dosegel kočo na Kamniškem sedlu, nekaj metrov nad njo pa je še “vrh” Kamniškega sedla.

Trud je poplačan z razgledi: v smeri zahoda nam je najbližje Brana, v daljavi pa Skuta in Rinke, proti jugu se nam navzdol odpira pogled na gozdove, kjer smo se vzpenjali; v smeri vzhoda je pred nami Planjava, za njo pa Ojstrica, v smeri severa oziroma severovzhoda pa vas morda preseneti neverjeten pogled navzdol na Logarsko dolino (slapu Rinke nisem videl, se je pa slišala padajoča voda, nad dolino se lepo vidi Okrešelj s kočo in nad njim Mrzla gora) in v daljavi na gori Olševa in Peca. Po okrepčitvi v prenovljeni koči lahko zagrizete na kakšnega od sosednjih vrhov ali pa se po isti poti vrnete v dolino (previdnost zaradi ponekod gruščnatega terena ne bo odveč).

MATEj

  • Share/Bookmark
 

Avtor MATEj, zapisano Četrtek, September 15, 2011 ob 11:30 pod Fotografija, Hribi, Slovenija. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

Ni odziva na “pohod iz Kamniške Bistrice na Kamniško sedlo – z razgledom na Logarsko dolino (galerija)”
Na vrh

Komentiraj
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Večja pisava Manjša pisava
  • Twitter @MatejPod

  • Zadnje objave

  • Zadnji komentarji

  • Arhiv

  • Berem