IZ LJUBLJANE … V SVET

piše in fotka Matej Podgoršek

Zmage Ogierja in Volkswagna tako velika zgodba, kot če v formuli 1 letos uspe Hamiltonu in Mercedesu (komentar)

Ponedeljek, Marec 11, 2013

V deželi hrošča (le kdo ne pozna znamenitih zelenih taksijev iz Ciudada de Mexica) je Sebastien Ogier dokazal, da je polo R WRC hiter in vzdržljiv tudi na makadamu! “Novi Seb”, kot mu pravijo, je postal prvi favorit za naslov svetovnega prvaka v reliju! Volkswagen pa si za opravljeno delo v zadnjih dveh letih (no, nekaj zaslug gre tudi Škodinim inženirjem) zasluži velik aplavz. Tudi sam sem presenečen. A ne nad Ogierjem. Zanj sem že leta 2011 trdil, da bi bil lahko postal svetovni prvak, da bi lahko premagal Sebastiena Loeba, če bi mu v Citroënu le pustili. Pa mu niso! Takrat se je zdelo, da preveč tvega, ko jih zapušča, da je odločitev za Volkswagen preuranjena, a danes se lahko kolca Citroënu. Ogier je najhitrejši reli dirkač ta hip. Še več: dirka brezhibno, kar je nekaj izjemnega (njegovim tekmecem se napake kar vrstijo!); še zaprta vrata na cesti ga niso iztirila.

Za primerjavo: ta nenadejan zgodnji uspeh Volkswagna (še sami so govorili, da na zmage ciljajo šele v prihodnji sezoni) je tako velika zgodba, kot bi lahko bile (ali pa morda celo bodo) zmage Mercedesa in Lewisa Hamiltona v prihajajoči sezoni formule 1. Vau! Si predstavljate, da bi dva nemška avtomobilska proizvajalca dominirala v dveh najmočnejših avtomotošportnih tekmovanjih, v katerih so zadnja leta prevladovali francoski, italijanski in angleški konstruktorji!?

Reli Mehika je dokaz, da je polo R WRC res “real deal”. Monako, ko je bil Ogier drugi, in Švedska, ko je Ogier Volkswagnu pridirkal prvo zmago, sta bila specifična relija, Guanajuato pa je začel serijo makadamskih relijev. Francoz je dobil kar 13 od 23 hitrostnih preizkušenj, tudi “power stage” za dodatne tri točke in slavil kar tri minute in pol pred Mikkom Hirvonenom z zadnja leta nepremagljivim citroënom.

Po treh od 13 relijev ima Ogier že 74 točk! Tako suveren začetek je Loebu uspel le dvakrat: leta 2009, ko je dobil prve tri relije in leto kasneje, ko je bil enkrat drugi in dvakrat prvi. Novi Seb ima že 44 točk prednosti pred Hirvonenom. Za Finca smo pred dvema mesecema trdili, da je edini favorit za naslov prvaka. Kako smo se zmotili! Pravzaprav se mi zdi, da je Ogierju ta hip resnejši tekmec Mads Östberg. Norvežan s fordom fiesto ekipe M-Sport brez tovarniške podpore dirka fantastično, a je zaradi tehnike na dveh dirkah (tudi v Mehiki) izgubil ogromno točk in je zdaj 49 točk za Francozom. Med Hirvonenom in Östbergom je še Dani Sordo (Citroën), ki je zanesljiv, a prepočasen. Za njimi je Thierry Neuville (Ford), ki je v Mehiki s prvimi stopničkami, dokazal svoj potencial. Jari-Matti Latvala (Volkswagen) in Jevgenij Novikov (Ford) pa opravičujeta svoj renome hitrih dirkačev, ki pa prepogosto delata napake. Za Volkswagen bi bilo bolje, da bi na več dirk poslali Andreasa Mikkelsena.

Uživajmo v vrhuncih relija Mehika.

YouTube slika preogleda YouTube slika preogleda

Poglej še vrhunce uvodnega dela dirke in nekaj atraktivnih fotografij z mehiških brezpotij.

MATEj

Še to: “hashtag” za spremljanje na twitterju je #wrcslo.

Vir fotografij: Volkswagen

  • Share/Bookmark
 

Avtor MATEj, zapisano Ponedeljek, Marec 11, 2013 ob 07:57 pod WRC, Šport. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

Ni odziva na “Zmage Ogierja in Volkswagna tako velika zgodba, kot če v formuli 1 letos uspe Hamiltonu in Mercedesu (komentar)”
Na vrh

Komentiraj
Večja pisava Manjša pisava
  • Twitter @MatejPod

  • Zadnje objave

  • Zadnji komentarji

  • Arhiv

  • Berem