IZ LJUBLJANE … V SVET

piše in fotka Matej Podgoršek

Bamberg, male Benetke na sedmih gričih, kjer ljubijo pivo in košarko (galerija)

Četrtek, Junij 13, 2013

Nedavno sem se službeno mudil v Nemčiji. Prvi dan smo po šesturni vožnji v Bamberg na polfinalni tekmi nemškega košarkarskega prvenstva obiskali Boštjana Nachbarja. Pred tekmo sva imela s snemalcem dobro uro časa za kratek ogled mesta (k sreči ravno takrat ni deževalo). Pred odhodom se o samem mestu nisem prav nič pozanimal in bil zato še toliko bolj presenečen in očaran. Mestece na severu Bavarske (domačini pravijo, da gre za Frankonijo) s 70.000 prebivalci je res zanimivo in slikovito: s številnimi cerkvami, barvitimi pročelji stavb in mostički prek kanala Donava-Maina. Mestu pravijo tudi male Benetke. Podobnost obstaja tudi z Rimom: zgrajeno je na sedmih gričih. Ne veljajo pa zanj vse tri asociacije, ki nam ob omembi Bavarske najprej padejo na pamet: klobase, pivo in nogomet. Ja, na pivo so nori! Boštjan pravi, da naj bi bilo v mestu kar 100 zasebnih pivovarn (na wikipedii jih omenjajo osem). Nogomet pa v Bambergu zagotovo ni šport številka 1. To je košarka. Tekme Brose Basketsa so razprodane že za naslednjo sezono. Navijači so res izjemni! Prav zdaj se borijo za četrti zaporedni naslov nemškega prvaka.

Poglejte še video z nekaj mestnimi in več košarkarskimi utrinki iz Bamberga.

MATEj

 • Share/Bookmark
 

Avtor MATEj, zapisano Četrtek, Junij 13, 2013 ob 11:21 pod Fotografija, Nemčija, Potovanja. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

2 odgovorov na “Bamberg, male Benetke na sedmih gričih, kjer ljubijo pivo in košarko (galerija)”
 1. Rado - Četrtek, Junij 13, 2013 ob 13:13
  Rado

  He, he, Bamberg.

  V Bamberg sem ono leto zašel čisto slučajno. Iz Ljubljane smo s kombijem zjutraj krenili proti severu Nemčije – fante sem peljal na eno tekmo – ko smo po šestih urah postali lačni. Bili smo malo pred Nürnbergom. Na bencinskih postajah je hrana draga, v center mesta pa tudi nismo hoteli riti, zato smo se odločili, da bomo jedli v prvem malem mestecu po Nürnbergu.

  In tako, nekaj čez dve popoldan pridemo v center Bamberga. Lačni veselo zakorakamo v prvo gostilno, pa v drugo, pa v tretjo. Hrane nikjer! Ni kuharja, pride po šesti popoldan, je bi odgovor vsepovsod. (do hitre hrane nam ni bilo).

  Oh ti Bamberg, univerzitetno mesto, 100.000 prebivalcev, ni bil gostoljuben do nas.

  Vedno, kadar zaslišim ime Bamberg me stisne v želodcu. Ob tvojem članku sem pomislil tudi na Boštjana. Ubogi revež. Upam, da ni lačen!

 2. MATEj - Petek, Junij 14, 2013 ob 10:35

  Hehe. Zanimiva zgodba. Samo danes je Bamberg zelo turistično mesto, tako da bi moglo bit kje kaj za pojest. :) Midva sva šla kar v restavracijo ob TIC-u.

Na vrh

Komentiraj
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Večja pisava Manjša pisava
 • Twitter @MatejPod

 • Zadnje objave

 • Zadnji komentarji

 • Arhiv

 • Berem