IZ LJUBLJANE … V SVET

piše in fotka Matej Podgoršek

V iskanju sonca na Debeli peči … Razglednik? Ne bi vedel! (galerija)

Petek, Julij 12, 2013
Nedavno je bila napoved, da bo četrtek najlepši dan v tistem tednu. Tako je padla odločitev za vzpon na Debelo peč. Gre za dvatisočaka nad Pokljuko. Pravijo, da je Viševnik (nekaj vrhov zahodneje) najlažje dostopen slovenski dvatisočak, a bi rekel, da je vzpon na Debelo peč še nekoliko manj zahtevna. Pravijo pa tudi, da je Debela Peč čudovit razglednik. No, ne bi vedel! Ob vzponu se je še nekako zdelo, da bodo sončni žarki pregnali oblake, po 15 minutah čakanja na samem vrhu pa je postalo zgolj še bolj oblačno in mrzlo. Pri sedmih stopinjah Celzija sem ostal brez razgledov, čudovitih fotografij in ni mi preostalo drugega kot sestop do Blejske koče na Lipanci in tolažba v ričetu in klobasi!

Še nekaj osnovnih podatkov o turi, če si boste zaželeli takšnih razgledov. Iz Ljubljane je uro vožnje na Pokljuko. Možnih izhodišč za Debelo peč je več: Rudno Polje, Šport hotel, planina Javornik, Medvedova konta … Sam sem izbral planino Javornik oziroma Zajavornik. Na glavni cesti proti Rudnemu polju se pri planini Mrzli Studenec odcepite desno na gozdno cesto. Na prvem križišču zavijete levo, na drugem greste naravnost in po petih kilometrih ste pri Zajavorniku (cca 1.400 m.n.v.). Turo začnete v smeri severa in sicer po gozdni poti skozi pokljuške gozdove. Prvi cilj je planina Lipanca z Blejsko kočo (1.630 m.n.v.). Ta del poti vam bo vzel približno uro. Tudi v nadaljevanju tura ni prestrma (na določenih odsekih povsem položna) in po naslednji uri in pol (morda dveh, če ste počasnejši) boste dosegli 2.14 m.n.v. Sam sem z Debele peči le za nekaj minut videl navzdol v dolino Krma, ob jasnem dnevu pa se vam pogledi odpirajo na Julijske Alpe in Karavanke. Tura je dobro označena, sestop pa po isti poti.

MATEj

  • Share/Bookmark
 

Avtor MATEj, zapisano Petek, Julij 12, 2013 ob 18:21 pod Fotografija, Hribi, Slovenija. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

Ni odziva na “V iskanju sonca na Debeli peči … Razglednik? Ne bi vedel! (galerija)”
Na vrh

Komentiraj
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Večja pisava Manjša pisava
  • Twitter @MatejPod

  • Zadnje objave

  • Zadnji komentarji

  • Arhiv

  • Berem