IZ LJUBLJANE … V SVET

piše in fotka Matej Podgoršek

Čudovit dan na planini Kofce in gori Kofce – na grebenu Košute (galerija)

Sreda, Avgust 7, 2013

Če mi je vreme pokvarilo pohod za Debelo peč, je bilo nedavno ob vzponu na greben Košute toliko lepše! Tudi vidljivost je bila zelo dobra (letos je sicer, kar se tega tiče, v slovenskih gorah zelo neugodno za razglede in predvsem fotografiranje). Če odmislim preveliko gnečo (bila je nedelja). Košuta je daljši greben z več vrhovi na slovensko-avstrijski meji. Z gorenjske avtoceste se zavije za Tržič in nato pelje v smeri prelaza Ljubelj. V vasi Podljubelj pa se krene navzgor proti kmetiji Matizovec. Nedavno so kakšnih 10 minut hoda pod kmetijo (ki je bila nekoč izhodišče) uredili veliko parkirišče. Do prvega cilja – do planine Kofce – je debelo uro hoje. Sem in tja je kar strmo, tudi teren je ponekod zelo razdrapan. Na sami planini pa je toliko lepše! Res čudovito!

Po krajšem postanku sledi lepši del ture. Sam sem izbral najkrajšo, a obenem najstrmejšo pot – na goro Kofce. Ta ima 1.967 m. n. v. (še debelo uro hoje), kar pomeni, da je na celotni turi približno 1.000 metrov višinske razlike. Gora Kofce je osrednji vrh Košute, a ne najvišji. Veliki vrh ima nekaj čez 2.000 m. n. v. Za poldnevni izlet je gora Kofce ravno prav, če pa imate ves dan časa, pa se le odpravite po grebenu Košute (v eno ali drugi smer). Do Velikega vrha imate z gore Kofce kakšnih 30 minut. Sam sem po grebenu naredil le nekaj 100 metrov in se proti planini vrnil po poti, ki sicer vodi na Veliki vrh. Tako sem zaokrožil zgornji del ture, kjer je tako na vzponu kot sestopu potrebno nekaj previdnosti zaradi možnosti zdrsa in nekaj posamičnih izpostavljenih območij. Sama tura je sicer srednje težka.

Tako s planine kot z grebena se vam odpirajo čudoviti razgled, na primer proti Tržiču in Ljubljanski kotlini, na Dobrčo (lepo se vidi Lešanska planina), Kriško goro, pa na Begunjščico in z vrha seveda na Julijske Alpe in navzdol proti Celovški kotlini. Mislim, da bo to kar prava ideja za izlet?!

MATEj

 • Share/Bookmark
 

Avtor MATEj, zapisano Sreda, Avgust 7, 2013 ob 15:14 pod Fotografija, Hribi, Slovenija. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

4 odgovorov na “Čudovit dan na planini Kofce in gori Kofce – na grebenu Košute (galerija)”
 1. IZ LJUBLJANE … V SVET | Gorske rožice s Košute (galerija) - Petek, Avgust 9, 2013 ob 10:12

  [...] IZ LJUBLJANE … V SVET piše in fotka Matej Podgoršek ← Čudovit dan na planini Kofce in gori Kofce – na grebenu Košute (galerija) [...]

 2. nish - Nedelja, Avgust 11, 2013 ob 22:46

  Fajn…pot po grebenu me spominja na eno podobno…mislim da na Stol.

  A so krave za konji gledale? A zanimanje za rožce pride z leti?

 3. MATEj - Torek, Avgust 13, 2013 ob 08:16

  Hehe. Ne, zanimanje za rožce ne pride z leti. Samo fajn so mi za fotkat. Ko so lepe barve. Pa lih ta makro na fotoaparatu najbolj obvladam. Če me vprašaš za ime kakšne, pa nimam pojma. :)

 4. frue - Sreda, December 4, 2013 ob 11:32

  kofce so res super, men je tam prav najlepš. ampak jaz grem ponavadi na veliki vrh, morem naslednjič še kofce goro sprobat

Na vrh

Komentiraj
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Večja pisava Manjša pisava
 • Twitter @MatejPod

 • Zadnje objave

 • Zadnji komentarji

 • Arhiv

 • Berem